A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T [U] V W X Y Z

 

Uitbreken
Handeling die wordt verricht na het stansen van een product, om overtollig materiaal te verwijderen.

Tijdens het stansen, blijft het materiaal dat feitelijk wordt weggestansd met enkele puntjes aan het gestanste product vastzitten. Dit voorkomt, dat afval in de stansmachine (zoals een degel) terecht komt.

Het loshalen van weggestansd materiaal geschiedt handmatig, en wordt ‘uitbreken’ genoemd.

^

Uitsparen
Men spreekt van uitsparen, indien beeld (zoals een lijn of tekst) in de achtergrondbedrukking wordt uitgespaard. Hierdoor zal het achtergrondbeeld niet over het uitgespaarde beeld heen gedrukt worden.

Dient te worden gebruikt indien er bijvoorbeeld sprake van een zeer donkere achtergrond is, met bijvoorbeeld een koptekst in een lichte kleur. Indien de koptekst niet wordt uitgespaard in het achtergrondbeeld, zal deze lichte kleur niet zichtbaar zijn.

Zie ook: overdrukken.

^

Uitstansen
Zie: stansen.

^

UV-lak
Een speciale lak ter veredeling van drukwerk.

Deze lak wordt op drukwerk aangebracht indien een hoogglanzend effect dient te worden bereikt.
De lak kan worden “gespot”, dat wil zeggen plaatselijk aanbrengen. Hierdoor kan een bepaald deel van het drukwerk extra opvallend worden gemaakt.

UV-lak wordt traditioneel aangebracht door zeefdrukkers; de (door de offsetdrukker gedrukte) drukvellen worden naar de zeefdrukker getransporteerd, welke de drukvellen voorzien van de lak.
Vervolgens gaat het drukwerk terug naar de oorspronkelijke producent voor verdere nabewerking en transport naar de klant.

Er zijn in Nederland enkele offsetdrukkers die de beschikking hebben over een speciaal geprepareerde drukpers. Deze kan in-line, dus direct achter het drukken aan, een (spot) UV-lak aanbrengen, waardoor het drukwerk gelakt uit de pers komt.

Door de speciale UV-droging die UV-lak nodig heeft, is het drukwerk ook direct droog genoeg om verder te verwerken.
Hierdoor kan een forse tijd- en kostenbesparing worden geboekt.

De genoemde persen zijn overigens niet voor elke drukwerkopdracht geschikt. Oplage, omvang, formaat en aantal drukkleuren dienen passend te zijn.
Ook is het niet mogelijk om de lak in de pers aan te brengen, indien het drukwerk bijvoorbeeld éérst dient te worden voorzien van matlaminaat.

^

Volg ons op:

Carbon Neutral Website

Liessentstraat 11
5408 SB Volkel

Postbus 218
5400 AE Uden

Tel.: (0413) 25 32 25
Fax: (0413) 27 19 17