A B C D E F G H [I] J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

 

Indigo
“Indigo” is de naam van een digitale drukpers. De fabrikant van deze pers is HP (Hewlett Packard). Uitleg over digitaal drukken kunt u vinden onder de kop Digitaal drukken.

^

Indrukken
Indien wordt gesproken over “indrukken”, dan wordt daarmee bedoeld dat reeds bedrukt materiaal nógmaals wordt bedrukt.

Bijvoorbeeld; “indrukken van voorgedrukte visitekaartjes”. Dit wil zeggen, dat de visitekaartjes reeds zijn voorzien van een logo en andere huisstijlkenmerken, welke achteraf worden ingedrukt met de wisselende n.a.w.-gegevens.
Dit wordt vaak gedaan uit kostenoverwegingen; het is voordeliger om op een twee- of meerkleuren drukpers in een groot aantal het logo en andere huisstijlkenmerken te bedrukken, en achteraf op een éénkleuren drukpers of bijvoorbeeld een digitale drukpers of een printer (in kleine aantallen) de variabele gegevens te drukken, dan telkens voor die kleine aantallen zo’n relatief dure twee- of meerkleuren drukpers op te starten.

^

Inkjet
Inkjet is een wijze van printen, waarbij een inktkop kleine druppeltjes inkt op het substraat spuit. Over het algemeen wordt dit in full colour gedaan.
Inkjet wordt gebruikt voor het plotten van posters, maar ook wel van dikke materialen. Zo zijn er groot-formaat vlakbed-printers, waarop bijvoorbeeld een complete deur van een mooie print kan worden voorzien.

Veel van de bekende huis-, tuin- en keuken (foto)printers werken voornamelijk op basis van inkjet-techniek.

Ook voor de productie van grote bill-boards, zeildoeken en andere “sign”-producties in oplage van één of enkele stuks, is de inkjet-techniek uitermate geschikt. In dat geval worden UV-bestendige inkten gebruikt (zie verderop).

Inkjet wordt daarnaast heel veel gebruikt voor het in hoog-volume adresseren van enveloppen, kaartjes of bijvoorbeeld seal-folie; deze machines adresseren, afhankelijk van het formaat en de uitvoering, tienduizenden stuks per uur.
Dit geschiedt overigens meestal met zwarte, watervaste inkt.

Een nieuwe ontwikkeling is inkjet als vervanger van offset-drukwerk. Er zijn ontwikkelingen waarbij een rotatief werkende printer, m.b.v. zeer grote printkoppen, complete A4-vellen voorzien van een full colour drukbeeld. Op dit moment is de kwaliteit van dit soort prints nog vrij matig. Doordat alles digitaal werkt, en héél snel gaat, is het bijvoorbeeld mogelijk om snel een groot aantal gepersonaliseerde brieven in kleur te produceren. Toepassing beperkt zich momenteel tot het maken van bijvoorbeeld facturen door o.a. nutsbedrijven.

Een nadeel van inkjet-inkten is traditioneel de vocht-gevoeligheid (vlekken!). Dat is in de meeste gevallen opgelost door de ontwikkeling van watervaste inkten, of het toevoegen van een speciale (droog-)laag.

Een andere toepassing zijn UV-inkten. Normale inkjet-inkten verkleuren snel onder invloed van zonlicht. UV-bestendige inkten doen dan veel minder. Echter – deze inkten zijn wel wat minder kleurkrachtig en de resolutie is vaak ook wat lager, door toepassing van de (grove) pigmenten die in de inkten zitten verwerkt.

^

Inschiet
De hoeveelheid substraat (zoals papier of karton) dat nodig is voor het instellen van een drukpers en afwerkingsmachines.

Een drukker mag, conform de KVGO-leveringsvoorwaarden, maximaal 10% over- of onderleveren. Vooral bij bewerkelijke opdrachten, waar veel (na)bewerkingen aan plaatsvinden, is het voor een drukker en/ of afwerker niet vooraf exact vast te stellen, hoeveel extra materiaal er besteld en gedrukt dient te worden om alle machines af te kunnen stellen.
Een drukker mag deze over- of onderlevering verekenen tegen de doordraaiprijs.

Zie ook: onderlevering en overlevering.

^

Incunabel (wiegendruk)
Een vóór 1 januari 1501 in Europa gedrukt boek, blad papier of prent.
Een beroemde incunabel is het eerste echte gedrukte boek, de Gutenberg-bijbel.

^

Volg ons op:

Carbon Neutral Website

Liessentstraat 11
5408 SB Volkel

Postbus 218
5400 AE Uden

Tel.: (0413) 25 32 25
Fax: (0413) 27 19 17