A B C [D] E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

 

DPI
Zie: resolutie.

^

Densiteit
Letterlijk: dichtheid.
Donkerheidgraad van een ontwikkeld fotografisch beeld, danwel inktdekking op een afdruk.
De zwarting van een oppervlak of doorzichtige laag.

Meting van de dichtheid van een drukkleur geschiedt met een densitometer.

^

Densitometer
Zie: densiteit.

^

Diepdruk
Drukprocédé met koperen cilinders.
De drukkende delen worden uitgeëtst in het koper – deze liggen dus verdiept in de cilinder.
Doordat de cylinder door een inktbak draait, worden de diep-liggende delen gevuld met inkt. Vervolgens wordt met een rakel de overtollige inkt van de cilinder verwijderd.
Het papier wordt tegen de cilinder met inkt aangebracht waardoor het drukbeeld ontstaat.

Diepdruk is een rotatiedruktechniek.

Diepdruk is de énige druktechniek waarmee ECHTE halftonen kunnen worden gedrukt, door de diepte van de drukkende delen te variëren!

^

Dispersielak
Vernis op basis van water.

Ook wel: “waterbak-lak”.

^

Domeren
Het aanbrengen van een druppel polyurethaan hars die uitvloeit op een drukwerk (vaak een zelfklevend etiket of label), waardoor een dikke glimmende laag ontstaat.

^

Doorschrijfsets
Setjes bedrukt papier, meestal aan één zijde op elkaar gelijmd met los-scheurbare belijming, welke zelfkopiërende eigenschappen bezitten.

De vellen kunnen elk hun eigen kleur hebben. Sets kunnen verder genummerd worden, op een block gelijmd, voorzien van boorgaten, etc.

Vaak gebruikt voor (handmatig danwel middels matrixprinter) in te vullen pakbonnen, facturen, etc.

Zie ook: zelfkopieerend.

^

Drukcapaciteit
De capaciteit die een drukker bezit, uitgedrukt in machine-uren en/of aantal drukkleuren (per drukpers).

^

Dienst-envelop
De aanduiding “Dienst” bij een envelop, geeft aan dat de klep zich bevindt aan de lange zijde.
Zie ook: akte-envelop.

^

DTP
Zie: Desktop publising.

^

Desktop publishing (DTP)
Letterlijk: het publiceren vanaf je bureau.

De kreet desktop publishing (afgekort: DTP) is ontstaan, op het moment dat men met een ‘normale’ PC, met regulier verkrijgbare én gebruikersvriendelijke software (en dus vanaf het eigen bureau) publicaties kon gaan ontwerpen.

In de jaren 80 en deels 90, was “DTP” voornamelijk synoniem aan niet-professionele, hobbyistisch in elkaar gedraaide foldertjes, die technisch niet voldeden aan de eisen om er professioneel drukwerk van te (kunnen) maken.

Inmiddels zegt “DTP” méér over de (positionering van) de dienstverlening van een bedrijf, zo is een DTP-studio voornamelijk gericht op het opmaken en uitwerken van publicaties, waarvan het (basis-)ontwerp reeds aanwezig is.

Overigens zijn er uiteraard ook DTP-studios die ontwerpers/vormgevers of zelfs marketeers in dienst hebben, waarmee het bedrijf zich méér positioneert als reclamebureau.

^

Drukkerij
Een algemene benaming voor het grafisch productiebedrijf waar drukwerk wordt geproduceerd.
Het zegt derhalve niets over de toegepaste druktechnieken.

^

Drukpers
Machine om drukwerk te produceren.
De toevoeging “-pers” geeft aan, dat het hóógstwaarschijnlijk om het offsetprocedé gaat: deze machines komen voort uit een techniek, waarbij inkt op het papier “geperst” werd.

Let op: bij bijvoorbeeld zeefdruk, spreekt men niet van een zeefdrukPERS, maar een zeefdrukMACHINE.

Offset-persen zijn er in vele soorten en maten. Globaal kan men de markt indelen in;

> A4-persen (nog zéér weinig in gebruik)
> A3-persen (veel gebruikt voor relatief kleine oplagen huisstijldrukwerk, maar ook wel kleine oplagen foldermateriaal)
> 50x70-persen (voor de grotere oplagen huisstijldrukwerk, promotionele drukwerken, magazines, kleine oplagen boeken, etc.)
> 70x100-persen (voor grotere oplagen promotionele drukwerken, boeken in een hogere oplage en/of omvang, posters, display-drukwerk, etc.)
> Grootformaat zoals 100x140 en 120x160 (veel gebruikt voor grote posters, display-productie, maar ook wel voor grote oplagen promotioneel drukwerk of bijvoorbeeld boeken met een hoge omvang)

Let op: dit is géén volledig overzicht!! Er zijn binnen deze zeer globale indeling, vele formaten drukpersen in de markt aanwezig.

Naast het drukpers-formaat, speelt het aantal drukTORENS op een drukpers ook een rol; op een pers met 2 druktorens, kunnen in één doorgang twee kleuren aan één zijde van het substraat worden gedrukt, danwel (indien de pers hiertoe is ingericht) tegelijk één kleur aan beide zijden van het substraat.

Voor full colour drukwerk is pers met minimaal 4 torens het meest geschikt.

Drukpersen kunnen daarnaast nog uitgerust worden met allerlei extra’s, zoals bijvoorbeeld een nummerator (of: numeroteur), die het drukwerk van een oplopende nummering kan voorzien, van een speciale enveloppen-inleg waardoor enveloppen iets eenvoudiger in de pers kunnen worden ingevoerd, of bijvoorbeeld van een extra laktoren die het drukwerk in dezelfde doorgang kan voorzien van een laklaag.

Héél speciaal zijn persen, die middels een contra-vernis en een UV-lak toren, met daarachter een UV-drogende unit, het drukwerk kunnen voorzien van een hoogglanzende UV-lak.

Voor meer informatie over drukpersen en –mogelijkheden, vragen wij u om contact met ons op te nemen.

^

Drie-dimensionaal brillen (3D-brillen)
Door in de lithografie van drukwerk een truukje toe te passen, waarbij het drukbeeld meerdere malen (echter: licht verschoven ten opzichte van elkaar) over elkaar heen wordt gedrukt, ontstaat een afbeelding welke, met gebruikmaking van een speciale bril, 3-dimensionaal uitgevoerd lijkt te zijn.

De “glazen” van de bril zijn in dit geval verschillend van kleur, bijvoorbeeld rood en groen.
Door het drukbeeld deels op te bouwen in rood en deels in groen, zal de bril (voor de beide afzonderlijke ogen) een deel van het drukbeeld wegfilteren.
De hersenen interpreteren het zichtbare beeld als 3-dimensionaal.

Let op - het is dus NIET het geval, dat met een 3D-bril alle 2-dimensionaal beeld ineens 3-dimensionaal lijkt. Er dient in het drukwerk rekening gehouden te worden met dit effect.

Zónder de bril, dus met het blote oog, zal de afbeelding niet duidelijk zichtbaar zijn.

^

Drukkerstroost
Oplosmiddel (Trichlooretheen) dat vroeger in de drukkerij gebruikt werd om drukvormen schoon te maken.
Werd rond 1960 verboden.

^

Diacrieten
Tekens die helpen bij de uitspraak van geschreven woorden.
De meest bekende zijn: é, è, ë, ê, á,à, ö.

^

Der Blauer Engel
Het Blauer Engel-label is een Duits ecologisch label, dat wordt gecontroleerd door het Duitse "ministerie van leefmilieu".

Het wordt alleen toegekend aan die producten, die volledig beantwoorden aan de milieunormen die vastgelegd zijn in een strikt te volgen lastenboek.
Op deze manier heeft de klant zekerheid, dat deze producten op hoofdlijnen minder milieubelastend zijn in vergelijking met soortgelijke producten zonder dit label.

Het label wordt onder meer toegepast voor papier, computers, kopieerapparaten, behang en verf.

^

Volg ons op:

Carbon Neutral Website

Liessentstraat 11
5408 SB Volkel

Postbus 218
5400 AE Uden

Tel.: (0413) 25 32 25
Fax: (0413) 27 19 17